EEN SOA OF EEN VAGINALE INFECTIE?
ZO HERKEN JE DAT!
Oei, dat ziet er vreemd uit. Jouw afscheiding is niet zoals je bent gewend. Misschien heb je ook wel klachten, zoals jeuk of een branderig gevoel. “Sounds like we’ve got a situation down there”. Maar hoe weet je nou wat de oorzaak hiervan is? Komt het door een vaginale schimmelinfectie, bacteriële vaginose of misschien wel een soa?
Poespas
Gedoe, dat is het. Het is niet zo gek dat bovenstaande vaginale problemen vaak door elkaar worden gehaald. De klachten én symptomen hebben nogal wat overeenkomsten. Bij alle drie kun je lichamelijke klachten ervaren zoals een branderig gevoel of zelfs pijn bij het plassen of tijdens de seks. Ook kan er in alle gevallen een afwijking zijn van jouw afscheiding. Het is meer dan normaal of het heeft een gekke geur of kleur. Kijk er niet raar van op, maar ga juist op onderzoek uit!
Verschil moet er zijn
Een bacteriële vaginose en een vaginale schimmelinfectie zijn niets anders dan verstoringen van het evenwicht van de bacteriën en schimmels die toch al in jouw vagina aanwezig zijn. Een vaginale schimmelinfectie zorgt voor jeuk in en rondom de vagina, een branderig gevoel en witte, geurloze afscheiding. Bacteriële vaginose brengt een sterke, onaangename lucht en meer of afwijkende afscheiding met zich mee.
Een soa kan precies deze klachten veroorzaken. Dat maakt het lekker verwarrend! Een soa is een een seksueel overdraagbare aandoening. Dit is een ziekte, afkomstig van een bacterie of virus van buitenaf. Een soa kun je alleen krijgen als je (onveilig) seksueel contact hebt gehad.
Lees hier het verschil tussen een bacteriële vaginose of vaginale schimmel.
Twijfel je over de symptomen? Doe dan de online test.
Behandelen
Een vaginale schimmelinfectie gaat in de meeste gevallen vanzelf over, of je kunt deze gemakkelijk zelf thuis behandelen met een kuur. Een soa daarentegen gaat niet vanzelf over en kan enkel behandeld worden met een antibioticakuur die de huisarts moet voorschrijven. Bovendien kan een soa ook nog schadelijke gevolgen hebben voor jouw vruchtbaarheid. Opletten dus! Twijfel je nou nog na het lezen van dit artikel? Maak dan een afspraak bij je huisarts, met een test ben je snel op de hoogte.